خطرات بالا رفتن پرولاکتین در زنان و ۱۱راهکار برای کنترل آن

خطرات بالارفتن پرولاکتین درزنان

خطرات بالا رفتن پرولاکتین در زنان و اینکه بالا رفتن پرولاکتین چه عوارضی دارد؟ دغدغه برخی از علاقمندان سایت پاکو است و من بر آن شدم تا در این مقاله، با بررسی علت بالا رفتن پرولاکتین، ۱۱ راهکار علمی و تجربی برای بهبود آن ارائه دهم.

فکر نمی‌ کردم که بدن زنان اینقدر زود نسبت به تغییر هورمون آسیب پذیر باشد. این را وقتی متوجه شدم که خطرات بالا رفتن پرولاکتین در زنان را با تغییر وضعیت روحی دوستم دیدم. بی‌ قراری‌ اش، اطرافیان را خسته کرده بود و خلق‌ و خوی گذشته‌ اش را نداشت، از بی‌نظمی قاعدگی گرفته تا سردرد و سرگیجه و ترشح شیر از پستان، همه فکرش را درگیر کرده بود و نگران از اینکه آیا در سن پایین دچار یائسگی شده‌ است؟ با دیدن او متوجه آنچه پزشکان در خصوص تغییرات هورمونی بر عملکرد مغز زنان می‌ گویند، شدم.

دوستم متوجه تغییرات هورمونی در خودش نبود و از خطرات بالا رفتن پرولاکتین در زنان هم چیزی نمی‌ دانست. باید گفت که هورمون، زندگی زنان را تنظیم و در طول دوره‌ های قاعدگی، بارداری و یائسگی تغییر می‌ کند.
دوستم با تغییرات هورمون و بالا رفتن پرولاکتین مواجه شده بود. هورمونی که با تغییراتش، زندگی او را مختل کرده بود. اضطراب، استرس، تغذیه نامناسب و سبک زندگی نادرست به شکل‌ های مختلف، تاثیرش را بر بدن او گذاشته بود. اتفاقی که زنان باید آن را جدی بگیرند.

 بالا رفتن پرولاکتین چیست؟

پرولاکتین بالا یا هایپرپرولاکتینمی Hyperprolactinaemia اختلالی است که با افزایش سطح پرولاکتین در خون مشخص می‌ شود. هورمونی زنانه که نقش مهمی در عملکرد مختلف بدن زن و مرد دارد.
این هورمون، مسئول رشد غدد پستانی و تولید شیر مادر است که به وسیله غده هیپوفیز، تولید می‌ شود و به نسبت کم در خون مردان و زنان غیر باردار هم وجود دارد.
اگر پرولاکتین بالا سیستم بدنی زنان زیر ۴۰ سال را تحت تاثیر قرار دهد بی‌ تفاوتی نسبت به آن بر کیفیت زندگی به خصوص عملکرد غدد جنسی تاثیر منفی دارد.

علت بالا رفتن پرولاکتین در زنان چیست؟

غده هیپوفیز که در وسط سر و زیر مغز قرار دارد، حاوی سلول‌ های لاکتوتروف است که هورمون پرولاکتین، تولید می‌ کند. این هورمون اگر بیش از حد نرمال تولید شود، خطرات بالا رفتن پرولاکتین در زنان با مختل شدن فعالیت روزانه خود را نشان می دهد. ب
اما ” پرولاکتینوما ” یا “آدنوم های تولیدکننده پرولاکتین” تومورهای خوش‌خیم (غیر سرطانی) غده هیپوفیز هستند که پرولاکتین تولید می‌ کنند و باعث غلظت پرولاکتین خون و افزایش غیر طبیعی آن می‌ شوند و این با عملکرد تخمدان‌ ها یا بیضه‌ ها تداخل پیدا کرده و بر اعصاب تاثیر می‌ گذارد.
وقتی پرولاکتین در بدن بالا می‌ رود، یعنی یکی از سلول‌ های طبیعی تولید کننده پرولاکتین در غده هیپوفیز دچار جهش شده است.
این جهش به سلول اجازه می‌ دهد تا به طور مکرر تقسیم شود و در نتیجه تعداد زیادی سلول، مقدار زیادی پرولاکتین تولید می‌ کنند.
مصرف برخی داروهای روانپزشکی، داروهای پیشگیری از بارداری، داروهای ضد افسردگی و داروهای فشار خون بالا، استرس و اختلال در خواب ، ورزش‌ های پر فشار، رژیم غذایی نامناسب و سبک زندگی نادرست و همچنین کم کاری غده تیروئید باعث پرولاکتین بالا شده و تاثیر منفی بر بدن زنان دارد.

پرولاکتین بالا چگونه تشخیص داده می شود؟

خطرات بالا رفتن پرولاکتین در زنان با ارزیابی سطح هورمون در خون و با  آزمایش تشخیص داده می‌ شود. اگر این هورمون در بدن بالا و بدون علامت باشد و اختلالی در عملکرد بدن ایجاد نکند، نیاز به رفع آن نیست. اما در صورت ایجاد اختلال هورمون، باید با متخصص مشورت و برای بهبود آن اقدام کرد.

خطرات بالا رفتن پرولاکتین در زنان

پرولاکتین بالا یا هایپرپرولاکتینمی، در زنان به خصوص پیش از یائسگی بر عملکرد تخمدان‌ها تاثیر می‌گذارد. با بالا رفتن این هورمون در زنان، هورمون اصلی جنسی زنانه و استروژن کاهش می‌یابد و قاعدگی نامنظم، ناباروری، علائم یائسگی، گر گرفتگی، خشکی واژن، پوکی‌ استخوان و ترشح شیر از پستان اتفاق می‌افتد. با این حال، گاهی علائم هایپرپرولاکتینمی در زنان بی‌علامت است .

این علائم در مردان نیز بصورت کاهش تستوسترون، اختلال در نعوظ و بزرگ شدن غدد پستانی خود را نشان می‌دهد و روی سلامت باروری مثل سلامت بیضه ها، تولید اسپرم و میل جنسی تاثیر گذار است و برخی نیز دچار سردرد و اختلالات بینایی می شوند.

خطرات بالا رفتن پرولاکتین در دختران مجرد

در زنان مجرد هم بالا بودن پرولاکتین، اتفاق می‌ افتد و ریزش مو و متعاقب آن ناباروری از علائم آن می‌ باشد.
تولید این هورمون در بدن از طریق غده هیپوفیز انجام می‌ شود که تنظیم مقدار آن در خون در بانوان مجرد می‌ تواند، علاوه بر قاعدگی منظم، روی توان باروری هم تاثیرات مثبتی را به‌ همراه داشته باشد.
در برخی موارد ممکن است زنان مجرد با بعضی از نشانه‌ های این هورمون در بدن از جمله مشکلات بینایی، آکنه، ناراحتی و یا درد در زمان نزدیکی، سر درد های بی‌ دلیل، رشد غیر عادی موهای بدن و صورت و گر گرفتی مواجه شوند.

خطرات بالا رفتن هورمون پرولاکتین درزنان

۱۱ راهکار طبیعی برای کنترل پرولاکتین بالا

برای کاهش خطرات بالا رفتن پرولاکتین در زنان راهکارهای زیادی وجود دارد که توجه به این راهکارها و نظم، مداومت و اجرای صحیح آن، آسیب‌ های این اختلال هورمون را کنترل و بهبود می‌ بخشد. از جمله این راهکارها :

۱.کاهش وزن

پرولاکتین بالا را با داشتن یک برنامه غذایی مناسب با هدف لاغری و کاهش وزن و مصرف غذاهای حاوی روی مثل دانه‌ های سویا و آفتابگردان ، ویتامین B-6 ، مصرف پروتئین‌ هایی مثل گوشت سفید و قرمز، لوبیا سفید و قرمز و بادام زمینی، می‌‌توان در بدن کنترل کرد.

۲. روش خانگی و گیاهی برای کنترل پرولاکتین بالا

مصرف گل پنج انگشت و گل مغربی تاثیر خوبی در کاهش سطح هورمون پرولاکتین دارد و با تعادل هورمون و تنظیم چرخه‌ ی قاعدگی و تخمک گذاری این گیاه تاثیر مفیدی بر  سلامت بدن دارد. علاوه بر این گیاه ، ریشه شیرین بیان، فلفل و زنجبیل هم باعث کاهش هورمون پرولاکتین در بدن و اثر مفیدی بر عملکرد سیستم بدنی و فعالیت روزمره زنان دارد.

۳. کنترل و مدیریت استرس

با استرس، سطح هورمون‌های بدن از جمله پرولاکتین به هم می‌ریزد و بر فعالیت جنسی، تخمک گذاری و تعداد اسپرم‌ها تاثیر می‌گذارد. با این اتفاق، قوای جنسی و به دنبال آن تستوسترون و استروژن هم دچار اختلال و مشکل می‌شوند و در آخر باعث نازایی و کاهش باروری می‌شود. اما شما با  ورزش منظم، مدیتیشن و یوگا می توانید سطح پرولاکتین در بدن را کنترل کنید.

۴. خودداری از انجام فعالیت های ورزشی سنگین 

هورمون پرولاکتین نقش حیاتی برای ما دارد و اگر در شرایط استرس زا قرار بگیریم این هورمون بدن را به چالش می‌ کشد. یکی از شرایط استرس زایی که باعث ترشح این هورمون و به چالش کشیدن بدن می‌ شود انجام فعالیت‌ های ورزشی سنگین است. طبق مطالعات انجام شده در کشورهای مختلف تاثیر ورزش شبانه بر افزایش هورمون پرولاکتین خصوصا در مردان بسیار بالاست و بین افزایش غلظت این هورمون و ورزش سنگین ارتباط مستقیمی وجود دارد. ورزش‌ های هوازی حاد نیز تاثیر چشمگیری بر افزایش هورمون پرولاکتین در بدن دارد.

۵.  لباس‌های تنگ نپوشید

یکی از راه‌های کنترل پرولاکتین نپوشیدن لباس‌ های تنگ است. لباس تنگ  سینه ها تحریک و باعث افزایش سطح هورمون پرولاکتین می‌ شود. پس از پوشیدن لباس‌های تنگ که به قفسه سینه می‌چسبند باید خودداری کرد.

۶. مصرف مواد غذایی مضر برای افراد با پرولاکتین بالا ممنوع

خوردن نوشیدنی‌های حاوی الکل، لبنیات، برخی میوه‌ها مثل زردآلو، زغال اخته، بذر کتان، رازیانه خوردن انواع بیسکویت ، خرما، شبدر قرمز، نان سفید، گوشت قرمز چرب، شنبلیله محصولات کنسرو شده و سوسیس و کالباس برای افراد با پرولاکتین بالا ممنوع است. با رعایت رژیم غذایی متعادل سرشار از میوه و سبزیجات، غلات و پروتئین های بدون چربی می توانید سطح پرولاکتین را متعادل کنید.

۷. متعادل کردن قند خون

متخصصان با بررسی علمی به این نتیجه رسیده‌ اند که بین دیابت نوع ۲ در زنان و پرولاکتین می‌ تواند یک ارتباط وجود داشته باشد. طبق نظر آن‌ ها پرولاکتین در زنان سالم، نقش محافطتی در برابر خطر ابتلا به دیابت دارد.

۸.  تعادل هورمون پرولاکتین با انجام فعالیت‌ های فکری و ذهنی 

فعالیت های فکری یکی از روش‌ های کنترل استرس است که به تعادل هورمون پرولاکتین بدن، کمک می‌ کند.

۹. از کم خوری بپرهیزید

پرهیز از کم‌ خوری هم اثرات منفی بر بدن دارد و یکی از تاثیرات آن بالا بردن پرولاکتین است. زنانی که این تعادل انرژی را نداشته باشند، بیشتر از بقیه دچار این عارضه می‌ شوند.

۱۰.بررسی سلامت کلیه و کبد

بررسی سلامت کلیه می‌ تواند به کاهش طبیعی پرولاکتین کمک کند. سطح پرولاکتین در افراد مبتلا به بیماری کلیوی افزایش می‌ یابد. کسانی که بیماری کلیوی دارند، می‌ توانند در معرض خطر بیماری قلبی عروقی باشند و پرولاکتین بالا می‌ تواند این روند را تسریع کند. همچنین سطح پرولاکتین در بیماران مبتلا به بیماری کلیوی که داروهایی برای تنظیم بیماری مصرف می‌‌کنند افزایش می‌ یابد.
کبد هم مسئول سم زدایی، متابولیسم و ترشح صفرا است. بیماران مبتلا به بیماری کبدی، سطح پرولاکتین بالایی دارند و با بررسی کبد خود، احتمالاً می‌ توانید پرولاکتین را به طور طبیعی کاهش دهید.

خطرات بالا رفتن پرولاکتین در زنان و ۱۱راهکار برای کنترل آن

۱۱. تیروئید خود را بررسی کنید

اختلال تیروئید با افزایش پرولاکتین ارتباط مستقیمی دارد. برای جلوگیری از خطر پرولاکتین بالا باید از سلامتی تیروئید مطمئن شوید؛ برخی زنان با پرولاکتین بالا ممکن است، بیماری تیروئید داشته باشند. در این مورد، بیماری تیروئید، تعداد هورمون‌ های تیروئید تولید شده را محدود می‌ کند. این تولید کم هورمون‌ های تیروئید، می‌ تواند باعث افزایش سطح پرولاکتین شود و متخصصان بر این باورند که با مکمل‌ سازی هورمون‌ های تیروئید، سطح پرولاکتین می‌ تواند به حالت طبیعی باز می‌ گردد.

در نتیجه:

تیم تحقیقاتی پاکو، علل و علائم بالا بودن هورمون پرولاکتین و اثرات منفی افزایش آن بر سیستم بدنی زنان را بررسی کرد و خطرات بالارفتن پرولاکتین در زنان را با عواملی مثل: مصرف برخی داروهای روانپزشکی، داروهای پیشگیری از بارداری، داروهای ضد افسردگی و داروهای فشار خون بالا، مرتبط  می‌داند، همچنین استرس و اختلال در خواب، ورزش‌های پر فشار، رژیم غذایی نامناسب، سبک زندگی نادرست و کم کاری غده تیروئید را هم از مهم‌ترین علت‌های بالا بودن پرولاکتین بالا و تاثیر منفی بر بدن زنان عنوان می‌کند.
اما با ارائه راهکارهای طبیعی و اصلاح برخی عادت های غلط بر این باور هستیم که می‌توان پرولاکتین بالا را در زنان کنترل کرد و با خاطری آسوده فعالیت‌های روزمره را انجام داد.

پیام بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

فیلدهای نمایش داده شده را انتخاب کنید. دیگران مخفی خواهند شد. برای تنظیم مجدد سفارش ، بکشید و رها کنید.
  • تصویر
  • شناسه
  • امتیاز
  • قیمت
  • در انبار
  • دسترس پذیری
  • افزودن به سبد خرید
  • توضیح
  • محتوا
  • وزن
  • ابعاد
  • اطلاعات تکمیلی
Click outside to hide the comparison bar
مقایسه