تیم تحقیقاتی پاکو در این مقاله به بررسی حشره موذی (شپش) که از انسان تغذیه و در بدن انسان تولید مثل میکند پرداخته و ۴ راهکار برای دفع آن را بررسی کرده است.
شایداین مسئله خیلی عجیب به نظر برسد که بشنویم شخصی به شپش سر و بدن مبتلا شده باشد ولی خب اگر چنین چیزی شنیدید خیلی تعجب نکنید چون حتی با امکانات بهداشتی امروز هم هنوز شپش وجود دارد .حتی اگر شما شخصی باشید که کاملا نکات بهداشتی فردی را رعایت می کنید، باز هم از کزند این حشره موذی در امان نیستید .
نکات و پیشنهادات مطرح شده در این مقاله تاثیر بسزایی در دفع و رفع و مبتلا نشدن به شپش دارد پس همراه ما باشید.
شپش چیست؟
شپش سر (Head lice) با نام علمی پدیکولوز حشره ریز قهوه ای یا خاکستریرنگ است که از خون پوست سر انسان تغذیه میکند.
شپش مادهای چسبناک تولید میکند که هر تخم شپش را محکم به ساقه مو متصل میکند. این موجود اغلب روی پوست سر، پشت گوش و نزدیک خط گردن در پشت گردن لانه میکند. این حشرات از خون پوست سر تغذیه میکنند و مادامیکه بر روی سر قرار داشته باشند بین ۲ تا ۴ هفته عمر میکنند. شپشها در صورت تغذیه مناسب خیلی زود شروع به تخمگذاری، تکثیر و گسترش مییابند.
راه های ایجاد و انتقال شپش سر
شپش بیماری شایعی است که بویژه در کودکانی از سنین ۵ تا ۱۲ یعنی از دوران مهد کودک تا راهنمایی دیده میشود. شپش توانایی پرش ندارد. تماس نزدیک کودکان با یکدیگر و استفاده از وسایل شخصی مشترک مانند شانه ٫ روسری ، کلاه و حتی در کنار هم قرار دادن این وسایل باعث انتقال شپش سر میشود. در جایی از سر که حرارت مناسبی دارد چسبیده و شروع به تخم گذاری میکند. حدودا ۱۰ روز طول میکشد تا تخم ها باز شوند و شپس های جدید ایجاد شود.
افراد و مکان های در معرض آلودگی شپش
شیوع شپش سر در هر شخصی با هر سنی رخ میدهد اما در کودکان دبستانی بسیار شایع است و همچنین در دختران به دلیل داشتن موهای بلند و پر حجم شایع تر است. همچنین مکان هایی از قبیل مدرسه ، دانشگاه ، خوابگاه ، پادگان ، زندان به مراتب بیشتر از مکان های کم جمعیت قابلیت شیوع دارد.
علائم شپش چیست؟
خارش سر و بدن
شایع ترین علامت آلودگی به شپش سر خارش پوست سر ، گردن و گوش است. خارش یک واکنش آلرژیک به شپش است. وقتی شخصی برای اولین بار به شپش مبتلا میشود ممکن است بین ۴ تا ۶ هفته خارش نداشته باشد.بزرگترین مشکل خارش سر این که بی قراری شخص در نهایت منجربه خاراندن سر و ایجاد زخم و خراش در روی سر است.
زیاد شدن شوره سر
اگر به شپش سر مبتلا شده باشید فکر میکنید که روی موهایتان شوره سر دیده میشود اما در حقیقت تخم های شپش روی سر شماست. شوره سر به راحتی میتواند با شانه زدن یا مالش تشخیص داده شود. بعلاوه شوره سر یه راحتی از روی مو جدا میشود ولی تخم شپش به علت داشتن مایع چسبناک به سختی از موی سر جدا میشود
برجستگی های قرمز رنگ روی پوست ، سر، گردن و شانه
شپش سر، پوست سر، گردن و شانه هایتان را میگزند و جای گزش آنها تبدیل به برجستگی های جوش مانند میشود.تغذیه شپش از خون انسان است و خب بهترین محل برای گزش و مکیدن خون پوست سر به علن وجود مو و بعد از آن نزدیکترین جاها به سر است.
راه های عمومی جلوگیری از ابتلا به شپش سر و بدن
- در مکان های عمومی لباس هایتان را به قلاب جداگانه آویزان کنید.
- وسایل شخصی خود را به اشتراک نگذارید.
- روی تخت، کاناپه یا مبلی که از بهداشت آن مطمئن نیستید دراز نکشید.
- به هیچ عنوان از کلاه و روسری دیگران استفاده نکنید.
- درزهای وسیله های منزل به خصوص تخت خواب و مبلمان را نظافت کنید.
- مرتب استحمام کنید به خصوص روزهایی که در مکان های عمومی و در برخورد با افراد غریبه هستید.
- لباس ها و ملحفه های خود را به صورت مرتب بشویید.
راه کارهای تخصصی رفع شپش سر
ریشه کن کردن شپش سر با شانه زدن
شانه ضد شپش برای جدا کردن تخم شپش از مو مورد استفاده قرار میگیرد. این وسیله کاربردی نسبت به شانههای معمولی دارای دندانههای ریز و با فواصل بسیار کم است. در واقع شانه ضد شپش یک روش غیرشیمیایی برای رفع شپش سر است و به گونهای طراحی شده که تخمهای ریز شپش در بین موها را به دام میاندازد. این روش فقط جهت جدا کردن تخم شپش از سر مورد استفاده قرار میگیرد و برای از بین بردن شپش باید از شامپوها و محلول ها کمک بگیرید.
استفاده از اسپری جلوگیری از انتقال شپش
این مرحله برای جلوگیری از انتقال شپش سر از فرد بیمار به فرد سالم است. اسپری جلوگیری از انتقال شپش ، از بهترین روش های مراقبت از ابتلا به شپش است . از آنجا پیشگیری خیلی بهتر از درمان است باید این مرحله را خیلی جدی بگیرید تا به شپش سر مبتلا نشوید.
دفع شپش از سطوح و اماکن
از دیگر جاهایی که برای تخم گذاری شپس سر مناسب است میتوان از روی سطوح ، لباس ها، رختخواب ، ملحفه ، کفش و… نام برد. برای از بین بردن شپش لباس یا پتو یا ملحفه باید آنها را با آب جوشاند و در آفتاب پهن کرد. و برای از بین شپش از اجسام باید از سم پاشی در دوره های متناوب استفاده کرد.
مراقبت از خود در طول مدت دفع شپش سر
فرآیند دفع شپش سر و بدن با بی قراری های زیادی از فرد مبتلا همراه است که خب کاملا طبیعی است. خارش های شدید ناشی از گزش شپش سر باعث بی قراری های فرد مبتلا و در نهایت خاراندن آن قسمت میشود که موجب زخم شدن میشود. بهتر است برای مقابله با خارش و بهبود زخم های آن از محلول های ترمیم پوست ، کرم ها و اسکراب ها استفاده کنید تا روند بازسازی پوست شما تسریع یابد.
و در آخر باید گفت :
تیم تحقیقاتی پاکو با بررسی شپش و شیوه عملکرد این حشره موذی دید مناسبی از این حشره به شما بدهد همچنین با راهکاری عملی موثر پیرامون دفع و جلوگیری از ابتلا به شپش سر به شما کمک کند . تندرست و سالم باشید.