کبد چرب با تجمع چربی تری گلیسیرید در سلول های کبد بوجود میآید و اغلب بدون هیچ علامتی به کبد آسیب وارد میکند در این مقاله علل کبد چرب، بررسی و ۲راهکار تست شده برای بهبود آن را به شما معرفی می کنیم.
اگر عاشق غذاهای چرب مثل کله پاچه ، سوسیس و کالباس هستی و چاقی مفرط یا چربی شکم داری و همیشه خسته ای و درد کمی در اطراف شکمت احساس میکنی، قبل از اینکه اقدام به کاهش وزن کنی، حتما علت چاقی شکمت رو پیگیری کن . چون که کبد چرب، تقریبا هیچ علامتی ندارد و با یک سونوگرافی شکم میتوانی متوجه وضعیت سلامتی کبدت شوی.
اگر فرد مبتلا به کبد چرب برای پاکسازی کبد اقدامی نکند ممکن است روزهای سختی را تجربه کند.
کبد چرب چه علائمی دارد؟
کبد چرب علامت خاصی ندارد. حتی اگر فرد کبد بزرگی داشته باشد با یک آزمایش خون میتواند سلامت کبدش را بررسی کند.
با این حال برخی علائم ظاهری به ما برای تشخیص کبد چرب کمک میکند ، از جمله افزایش اندازه دور شکم، فشار خون، کف دست قرمز، تورم رگ های خونی و زردی پوست و چشم (یرقان)،
اما افزایش کلسترول و تری گلیسیرید را در آزمایش خون و با سونوگرافی میتوان بررسی کرد و اگر مشخص شد که به کبد چرب مبتلا هستید حتما مراقبت از خود را جدی بگیرید. هرچند که بهترین راهکار برای مقابله با کبد چرب پیشگیری است اما در اینجا با ارائه ۲راهکار برای بهبود کبد چرب، میتوانیم به شما کمک کنیم تا شاهد عملکرد صحیح کبدتان باشید.
علت کبد چرب چیست؟
سلولهای کبد ممکن است در طول زمان و به علت برخی عادات اشتباه مثل کار زیاد، بی تحرکی، تغذیه نادرست وبیماری و… دچار خستگی مفرط شوند و کم کم با التهاب از بین بروند. همچنین کم خونی، دیابت، اختلال هورمون و گرسنگیهای طولانی مدت نیز باعث ابتلا به کبد چرب میشوند. اما بیماری کبد چرب به دو گروه بزرگ تقسیم میشود:
- بیماری کبد چرب الکلی
- بیماری کبد چرب غیر الکلی
در کبد چرب غیر الکی، حدود ۵۰ درصد از این افراد، چاق یا دیابتی هستند. چاقی ، مصرف غذاهای غنی از اسید های چرب ، مصرف زیاد قندهای صنعتی ، گوشت های فرآوری شده و سبک زندگی کم تحرک باعث رشد این بیماری در جامعه شده است.
کبد چرب الکلی نیز تحت تاثیر موقعیت جغرافیایی و فرهنگ کشورها و با مصرف بیش از حد الکل، عرقیات و اسانسهای الکلی بوجود میآید.
اما در کشور ما رژیم غذایی نامتعادل سرشار از چربی، سبک زندگی کم تحرک، چاقی، اضافه وزن و دیابت نوع دوم از مهم ترین عوامل ایجاد کبد چرب هستند. همچنین کم خونی، فشار خون بالا و کمبود ویتامین ها را نیز باید جدی گرفت.
گاهی این بیماری با عدم تعادل هورمون یا سوء تغذیه و گرسنگی طولانی بوجود میآید و باعث التهاب کبد میشود که با بی توجهی ممکن است به سیروز کبد تبدیل شود.
برای بهبود کبد چرب چه کنیم؟
با اینکه گفته میشود برای بهبود کبد چرب از طریق پزشکی نمیتوان کار خاصی انجام داد، اما بهترین راه برای پیشگیری و بهبود آن داشتن یک سبک زندگی سالم و متعادل است.
تا زمانی که کبد آسیب جدی ندیده است درمان کبد چرب با نتایج عالی بهبود پیدا میکند و فعالیت بدنی منظم و کنترل وزن برای این مشکل چاره ساز است.
پیشنهاد ما ۲ راهکار موثر برای بهبود و سلامت کبداست:
۱. با یک رژیم غذایی درست با کبد چرب مقابله کنید
توصیه میشود در این رژیم غذایی با میوه ها، سبزیجات و غلات به مقابله با کبد چرب بروید. سعی کنید از نوشیدنیها و غذاهای حاوی فروکتوز و گلوکز بالا دوری کنید. غذاهای چرب حیوانی مثل گوشت قرمز را کاهش دهید و از چربی هایی با منشا گیاهی مثل روغن زیتون یا کره گیاهی استقاده کنید.
همچنین مصرف لبنیات، تنقلات ، نوشیدنی و آب میوه های بسته بندی را کاهش دهید و سعی کنید از سبزیجات خام و پخته، غلات کامل، میوه ها ،حبوبات و خلاصه از یک برنامه غذایی سالم استفاده کنید.
۲. انجام حرکات ورزشی به بهبود کبد چرب کمک می کند
فعالیت های بدنی مثل ورزش های هوازی ، پیاده روی ، دویدن ، شنا و دوچرخه سواری یکی دیگر از ۲راهکار برای بهبود کبد چرب است که به کاهش چربی کبد کمک می کند اما تاکید ما براین است که این ورزش ها باید بصورت مداوم و منظم باشد.
در نتیجه:
تیم تحقیقاتی پاکو در این مقاله با بررسی کبد چرب ، مسائل و مشکلات افراد مبتلا به آن را مطرح کرده است. اما باید گفت که کبد چرب یک مرگ خاموش و بیعلامت است و هر چند گاهی تنها از خستگی، چاقی شکم و گاهی زردی پوست و چشم میتوان به سلامت کبدمان شک کنیم، اما با یک آزمایش خون و سونو گرافی میتوان کبد چرب را شناسایی کرد.
ما معتقدیم که با یک رژیم غذایی درست و فعالیت بدنی منظم که از آن به عنوان ۲راهکار برای بهبود کبد چرب نام بردیم؛ می توانید کبدتان را به حالت طبیعی برگردانید. کافی است در کنار برنامه غذایی مناسب علاوه بر ترک مصرف نوشیدنیهای صنعتی و شیرین ، تحرک تان را بالا ببرید ، بیشتر از پله استفاده کنید تا آسانسور و ورزش های هوازی را درست انجام دهید .