دوست داری همیشه جوان بمانی و از این جوان ماندن احساس شادابی ماندگاری داشته باشی؟
همه ما در طول روز زمانی را برای فکر کردن به این احساس خوب می گذرانیم. اما جوان ماندن با احساس بدست نمی آید باید اولین قدم را برداری.
ذهن و روح ما هم مثل جسم نیاز به مراقبت دارن پس باید در کنار توجه به ظاهر برای سلامت مغز و شادابی و جوانی اش هم وقت بگذاریم. مغز ما، مثل یک کامپیوتر پیشرفته، به نگهداری و بهروز رسانی مداوم نیاز دارد، تا بتواند به بهترین شکل عمل کند. در دنیای امروز که سرعت حرف اول را می زند و بیشتر مواقع استرس هم چاشنی اش است، حفظ سلامتی و کارایی مغز برای ما به یک چالش تبدیل شده است. همانطور که با افزایش سن بدن تغییر می کند بیماری های زیادی ممکن است به سراغ مان بیایید، مثل بیماری های قلبی و عضلانی، تصلب شرایین، پوکی استخوان و آب مروارید اما مغز هم با افزایش سن پیر می شود و آلزایمر بیماری مرتبط با پیری است. خوشبختانه، جوان ماندن مغز نه تنها ممکن است، بلکه با انجام چند تغییر ساده در سبک زندگی، میتوانیم عملکرد ذهنی را بهبود بخشیم و به زندگی خود رنگ و بوی تازه بدهیم. در این مقاله، با بررسی راههای مؤثر برای جوان نگهداشتن مغز به شما یاد می دهیم که چطور در مسیر زندگی با نشاطتری حرکت کنی.
زوال مغز چیست؟
مغز هم با افزایش سن تغییر می کند و پیر می شود . بله همین جسم تاریک مرموزی را می گویم که تمام بدن را کنترل می کند و به یکی از جذاب ترین اندام های بدن تبدیل شده است.
در دنیای امروز، با افزایش سن، بسیاری از افراد نگران سلامت مغز و کارایی آن هستند. مغز ما همانند سایر اعضای بدن نیاز به مراقبت و توجه دارد.
زوال مغز با افزایش سن و یا بابیماری بوجود می آید. انتخاب یک سبک زندگی درست برای حفظ سلامت مغز در دوران پیری مفید است. سبک زندگی که در آن فعالیت بدنی، تلاش شناختی و رژیم غذایی دیده می شود.
زوال عقل وقتی اتفاق می افتد که ساختارهای قشر مغز تحت تاثیر قرار گرفته و اختلالی در آن بوجود می آید که با زوال در حافظه، زبان و شناخت، خود را نشان می دهد که این اتفاق با زوال شخصیت، عاطفی و عملکرد بدن همراه است. «آلزایمر»، بیماری «کروتسفلد-ژاکوب» و بیماری« پیک» از شایع ترین بیماری های زوال مغز و یا عقل است.
اختلال در زبان و حافظه، سرگیجه موقت، توهم و هذیان از علائم زوال مغز است که خود را با بیماری آلزایمر نشان می دهد. بیمار با افزایش سن و به مرور زمان ممکن است پرخاشگر افسرده و دچار اختلالات اضطرابی شود و در آخر با از دست دادن استقلال و بی تفاوتی نسبت به محیط زوال مغز پیشرفت می کند.
چگونه مغزمان را جوان نگه داریم؟
تمام فعالیت های روزانه ما مرتبط با مغز است. مطالعه ، کار و یادگیری مهارت جدید. اما قانون اول برای داشتن ذهنی سالم و مغزی جوان توجه به تغذیه است.
۱- تغذیه سالم
تغذیه یکی از مهمترین عواملی است که بر سلامت مغز تأثیر میگذارد. مصرف غذاهای مفید میتواند به حفظ و جوانی مغز کمک کند. همانطور که ما با غذا خوردن انرژی می گیریم اما مصرف کننده اصلی انرژی را فراموش کرده ایم. تغذیه عمده مغز گلوکز است که در نتیجه متابولیسم در بدن تامین می شود. اگر روزانه اکسیژن و گلوکز به مقدار درست برای مغز تامین شود به بقای سلول های مغز کمک کرده ایم.
بین غذاها خوردن و افزایش قند خون و عملکرد دهن ارتباط خوبی وجود دارد. اگر به خوردن صبحانه علاقه ای نداری با بدون صبحانه شروع به کار می کنی تا پایان روز خسته وخواب آلود خواهی بود! چون تغذیه بخشی از تمرکز روزانه مغز را فراهم می کند.
برای تامین و تعادل سطح گلوکز در خون و رسیدن به توانابی شناختی مغز و تحریک ذهن و در نتیجه جوانی مغز باید به پنج وعده غذایی خود توجه داشته باشید. یعنی صبحانه، ناهار و شام و میان وعده های شان به طور منظم انرژی مغز را تامین و باعث تمرکز و فعالیت ذهن می شود.
توجه به برنامه غذایی غنی از آنتیاکسیدانها مثل میوهها و سبزیجاتی مانند توتفرنگی، زردآلو، و کلم بروکلی و همچنین گردو و دانههای چیا و خوردن غذاهای سرشار از فیبر مثل حبوبات و غلات کامل
البته نباید نسبت به چربی های خوب یا چربی های غیر اشباع مثل اسیدهای چرب امگا-۳ در ماهیهای چرب یا امگا-۶ در غلات و انواع آجیل ذرت و بادام زمینی و روغن بکر زیتون را فراموش کنید.
چربی های اشباع شده با منشا حیوانی در گوشت، سوسیس و حتی روغن پالم و روغن نارگیل بر واکنش های شناختی مغز اثر منفی دارد.
پس برای رضایت از عملکرد صحیح مغز داشتن یک برنامه غذایی سالم و متعادل مناسب است برنامه ای که متناسب با شرایط جسمی و تایید پزشک شما باشد.
۲ – فعالیت بدنی
چقدر به فعالیت بدنی اهمیت می دهی؟ اگر روزانه بطور منظم ورزش کنی هم از سلامت جسمت لذت می بری وهم به عملکرد مغز کمک کرده ای!
تحرک بدنی نه تنها برای سلامتی جسمی مفید است، بلکه به سلامت مغز نیز کمک میکند. سوال اینجاست که کدام ورزش ها برای جوان نگه داشتن مغر مفید است؟ ورزش های گروهی و تیمی اثرات بهتری نسبت به ورزش های انفرادی برای مغز دارد. اما پیاده روی باعث کنترل استرس مزمن می شود و دویدن به مدت ۲۰ دقیقه هم باعث کنترل عصبانیت می شود. که همه به سلامت مغر و عملکرد ذهن کمک می کنند.
– ورزشهای قلبی: دویدن، شنا یا دوچرخهسواری میتوانند جریان خون به مغز را افزایش دهند.
– تمرینات قدرتی: حفظ عضلات و توازن بدن میتواند به حفظ سلامت مغز کمک کند.
۳- محرکهای ذهنی
برای جوان نگه داشتن مغز باید همواره مغز را تحریک و در حال تمرین نگه داریم. به چالش کشیدن مغز با محرکهای ذهنی میتواند به جوان ماندن آن کمک کند.تحریک های شناختی یک روش پیشگیری از زوال مغر است که روانشناسان توصیه می کنند مثل:
– معماها و پازلها: حل معماها و چالشهای ذهنی میتواند به تقویت حافظه و تواناییهای شناختی کمک کند.
– یادگیری مهارتهای جدید: یادگیری زبان یا نواختن ساز ویا آواز میتواند باعث تحریک مغز شود..
۴-مراقبت از بدن با استراحت
انتخاب یک سبک زندگی صحیح می تواند برای جوان ماندن مغز مفید باشد. این انتهاب درست باعث تقویت سلول های مغز می شود واین باعث تاخیر در روند پیری مغز می شود.- خواب کافی : یکی از ارکان اصلی حفظ سلامت مغز است. خواب ناکافی میتواند باعث کاهش عملکرد مغز و حافظه شود.با تنظیم ساعت خواب سعی کنید هر روز در یک زمان مشخص به رختخواب بروید و از خواب بیدار شوید.
ایجاد محیط خواب مناسب هم به خواب خوب کمک می کند. محیط خواب باید تاریک، ساکت و خنک باشد.
مدیریت استرس: اگر از آن دسته آدم هایی باشید که از استرس رنج می برید استرس مزمن میتواند تأثیرات منفی بر مغز تان بگذارد.
– مدیتیشن و یوگا: این روشها میتوانند به کاهش استرس و افزایش آرامش کمک کنند.
– تنفس عمیق: تمرین تنفس عمیق میتواند به کاهش اضطراب و استرس کمک کند.
موسیقی و تأثیر آن بر جوان نگه داشتن مغز
گوش دادن به موسیقی میتواند تأثیرات مثبتی بر مغز داشته باشد. این فعالیت باعث توسعه مهارتهای شناختی می شود و به بهبود حافظه و تتمرکز کمک می کند همچنین شنیدن موسیقی شاد میتواند احساسات مثبت را در شما تقویت کند.
برای جوان نگه داشتن مغز عادت های بد را کنار بگذارید
عادتهای بد مانند مصرف الکل و سیگار کشیدن میتوانند تأثیرات منفی بر مغز داشته باشند.مصرف بیش از حد الکل میتواند به آسیبهای مغزی و کاهش عملکرد شناختی منجر شود. همچنین سیگار کشیدن نه تنها به سلامتی جسم آسیب میزند بلکه میتواند به کاهش جریان خون به مغز و در نتیجه تأثیرات منفی بر عملکرد آن منجر شود.
در پابان
حفظ جوانی مغز یک فرآیند چند وجهی است که شامل تغذیه مناسب، فعالیت بدنی، محرکهای ذهنی، خواب کافی و مدیریت استرس میشود. با رعایت این نکات و ایجاد عادتهای مثبت، میتوانید به جوان نگه داشتن مغز خود کمک کنید و از زندگی سالمتر و با کیفیتتری بهرهمند شوید.
یادآوری: هرگز برای تغییرات عمده در سبک زندگی خود بدون مشورت با پزشک اقدام نکنید.