قبل از مصرف کینوا ، باید در مورد آن بیشتر مطالعه کنید. چون کینوا با همه خاصیت و ارزش غذایی، عوارض هم دارد.
در کنار لذتی که از خوردن کینوا میبرید، خوب است که به چند توصیه در مورد مضرات استفاده از کینوا هم توجه کنید.
چرا که عده ای نسبت به آن حساسیت دارند و متوجه عوارض آن نمی شوند. بارها در مقاله ها به مصرف منطقی کینوا
تاکید کرده ام . حالا تصمیم گرفته ام، در کنار خواص مفید آن از مضرات کینوا هم صحبت کنم. تا در استفاده از آن دقت
بیشتری داشته باشید.
آیا من به کینوا حساسیت دارم؟
کینوا چیست؟
کینوا یک دانه غذایی مغذی و بدون گلوتن و یکی از سالم ترین خوراکی های دنیا است که به خاویار گیاهی یا خاویار سبز،
شهرت دارد. با توجه به ارزش غذایی بالایی که کینوا دارد. برای دوستدارنش مثل یک انرژی زا، عمل میکند و جایگاه
خوبی در برنامه غذاییشان دارد.
این دانه ریز مغذی، ۵ هزار سال قبل در امریکای جنوبی کشت و وارد سفره غذایی مردم شد. اما چند سالی است که در ایران
استفاده میشود. با این حال عده ای هنوز آن را نمیشناسند وی از مضرات کینوا اطلاعی ندارند.
گیاه کینوا از خانواده تاج خروسان است و گونه های زیادی در جهان دارد؛ اما سه نوع کینوا سفید، قرمز و سیاه آن
شناخته شده تر است . در مورد ارزش غذایی کینوا، تفاوت کینوا ایرانی با خارجی ، انواع غذا و دسر با کینوا ، تاثیر
کینوا بر موی سر، کینوا و رفع شوره سر در سایت پاکو تحقیق و بررسی کردیم.
ویتامین ها ( B ، E)، پروتئین ها، فیبر، فسفر، کلسیم، آهن، پتاسیم، روی و منگنز از ترکیبات
مهم غذایی در دانه کینوا است که نقش مهمی برای سلامت و زیبایی بدن ما دارد. اما با همه
فوایدی که کینوا برای سلامت بدن به ویژه نقش مهم کینوا در کاهش وزن و لاغری دارد، نباید از
مضرات مصرف کینوا غافل شویم.
کینوا به دلیل فیبر بالایی که دارد، برای سلامت گوارش، کاهش مشکلات قلبی، دیابت و کاهش وزن مفید است و همچنین
در برنامه غذایی روزانه گیاهخواران و ورزشکاران، جایگاه خوبی دارد. کینوا به دلیل چربی کم، برای افراد دارای کبد چرب،
مفید است. این دانه مغذی، به دلیل اینکه فاقد گلوتن است، برای کسانی که آلرژی دارند مثل بیماران سلیاک، جایگزین
خوبی برای برنج و پاستا است. اما باز هم تاکید میکنم؛ کینوا با همه خواصی که دارد، باید در مصرف آن معقولانه رفتار کرد.
علائم مصرف کینوا برای افراد حساس و دارای آلرژی
برخی مصرف کنندگان کینوا ،ممکن است بدون اطلاع از مضرات کینوا، این خاویار سبز را مصرف میکنند و نسبت به آن حساسیت داشته باشند
و علائم آن، شبیه به آسم و با تنگی نفس و خس خس سینه، همراه است. وجود ساپونین در کینوا نیز باعث ضربان قلب بالا، فشار خون پایین،
تنگی نفس و خارش پوست می شود.
برای رفع آلرژی، باید کینوا را ۳۰ دقیقه در آب، خیس داد و چند بار قبل از پخت، آن را شست تا ساپونین حذف شود. کینوا با اینکه منبع عالی،
برای تامین انرژی بدن است، توصیه می کنیم که آن را بطور منطقی مصرف کنید. تا همیشه از این خوراکی لذت، ببرید.
آیامن به کینوا حساسیت دارم؟
کینوا با داشتن همه خواص یک ماده غذایی مفید برای بدن، اما تداخل غذایی ندارد؛ مگر اینکه آلرژی و یا حساسیتی به
ترکیبات گیاهی آن داشته باشید. افرادی که به کینوا آلرژی ندارند، خوردن منظم آن، مشکلی برایشان بوجود نمیآورد.
اگر شما نسبت به ساپونین حساسیت دارید، پس باید در خوردن کینوا دقت کنید.
برای کاهش مضرات کینوا چه کنیم؟
برای کاهش عوارض و مضرات استفاده از کینوا، باید به دو نکته توجه کنید:
۱. کینوا را قبل از مصرف خوب بشویید:
مهم است که قبل از مصرف، ساپونین یا همان ماده تلخ موجود بر لایه رویی دانه کینوا را که در حقیقت برای محافظت از گیاه
در برابر حمله پرندگان و حشرات است، شسته شود. زیرا ساپونین، برای انسان سمی است و اگر بخورید؛ ممکن است، دچار
اسهال، استفراغ و معده درد شوید.
برخی ممکن است بعد از خوردن کینوا دچار خارش پوست، معده درد و آلرژی غذایی شوند و این به دلیل وجود ساپونین در کینوا
است. پس باید با شستن ساپونین را از این دانه ها جدا و بعد آن را مصرف کرد.
اگر شما فکر می کنید به کینوا حساسیت دارید در حقیقت شما به ساپونین حساس هستید و با شستن آن قبل از مصرف، میتوانید
از طعم خوشمزه کینوا، لذت ببرید.
۲. برگهای گیاه کینوا را استفاده نکنید
برگ های گیاه کینوا، دارای اگزالات است و نباید مصرف شود. دانه های کینوا هم اگزالات کمی دارد و کسانی که سنگ کلیه دارند
باید در مصرف کینوا، دقت داشته و کم مصرف کنند. اگر با خوردن کینوا، دچار آلرژی شدید و این آلرژی شدید بود، شما در معرض خطر
شوک آنافیلاکتیک قرار گرفته اید و باید به پزشک مراجعه کنید.
شوک آنافیلاکتیک چیست؟
شوک آنافیلاکتیک، یک واکنش آلرژیک شدید است که به علت قرار گرفتن در معرض آنچه
که به آن حساسیت دارید؛ مثل نیش زنبور عسل و یا بادام زمینی، چند ثانیه یا چند دقیقه
طول می کشد.
به این شوک کوتاه که با علائمی چون فشار خون پایین، باریک شدن راه های هوایی، ضربان نامنظم نبض و خارش پوست همراه است
واکنش آنافیلاکتیک می گویند. در این واکنش، بدن دچار شوک می شود و تنفس به سختی انجام می شود. پس در کنار خوردن این
دانه های رنگی ، باید از مضرات استفاده از کینوا هم مطلع باشیم.
نحوه شستن کینوا
نحوه شستن کینوا، برای رفع عوارض و مضرات احتمالی آن، بسیار مهم است . اگر کینوا را مستقیم از کشاورز خریداری می کنید
یا از یک فروشنده، حتی اگر روی بسته کینوا نوشته شده باشد که دانه ها شسته شدهاند؛ باید برای اطمینان بیشتر آن را بشویید.
شستن دانه کینوا، بسیار ساده است. دانه های کینوا را در یک صافی و یا الک ریز، بریزید. روزنه های الک، باید به گونه ای باشد که
دانه های کینوا از داخل آن خارج نشود. بعد آن را به مدت ۳۰ تا ۴۵ ثانیه، زیر آب بگیرید.
اگر ظرف مشبک در دسترس ندارید، با استفاده از یک پارچه، میت وان کینوا را بشویید. دانه ها را در وسط پارچه بریزید و زیر آب
محکم فشار دهید، بعد در جایی آویزان کنید تا آب آن گرفته شود.
در پایان
کینوا یک خوراکی مغذی است. به دلیل اینکه بدون گلوتن است و همه مواد معدنی ضروری بدن را در خود دارد، مورد توجه
علاقمندان به سلامت و زیبایی، کاهش وزن، ورزشکاران و هنرمندان قرار گرفته است. اما این خاویار سبز، برای عده ای
خطرناک میباشد؛ این گروه کسانی هستند که نسبت به ساپونین موجود در گیاه و دانه کینوا آلرژی دارند و ممکن است
با مصرف آن با معده درد، خارش پوست و حتی تنگی نفس، مواجه شوند.
توصیه می کنیم قبل از استفاده جهت رفع مضرات استفاده از کینوا ، حتما آنها را در آب خیس و خوب بشویید و بعد استفاده کنید.
برای مشاوره بیشتر در مورد خواص کینوا با ما تماس بگیرید.